Arvosteluja

Pyhän Nikolaoksen kirkko (1991)

Kuva: Kirjan kansikuvassa on Pyhän Nikolaoksen ikoni 1700-luvulta.

Arvostelu 1: "Timo Lehtosen vuosien mittaan suorittamat tutkimukset autonomian aikana maahamme rakennettujen sotilaskirkkojen historiallisista vaiheista ovat lajissaan uraauurtavia. Ne täyttävät kansamme historiassa merkittävän aukon selvityksenä kysymyksiin, joista aiemmin on haluttu vaieta. Lehtosen kirja on todella lukemisen arvoinen!"

Arvi Karpov, Ortodoksiviesti 11/1991

Arvostelu 2: "Pyhän Nikolaoksen kirkko -tutkimus on tasoltaan korkeaa luokkaa. Timo Lehtonen on perusteellisesti paneutunut tehtäväänsä, tukeutunut venäläisiin sotilasasiakirjoihin ja muuhun dokumentaariseen aineistoon sekä tavoittamaansa muistitietoon. Teokseen kuuluu runsain määrin valokuvia ja karttapiirroksia. Liitteinä on tarpeellisia selityksiä, tilastoja ja luetteloita."

Kalervo Rantalainen, Aamun Koitto 24/1991

Vaienneet kellot (2015)

Arvostelu 1: "Olin eilen Hämeenlinnassa kuuntelemassa alidiakoni Timo Lehtosen esitelmää Suomen autonomian ajan (1809-1917) sotilaskirkoista. Lehtonen on selvittänyt 51 ortodoksisen kirkkorakennuksen vaiheita ja toimintaa sekä rakennusten ja esineistön kohtaloa vuoden 1917 jälkeen. Aiheesta on tulossa kirja, joka ilmestyy parahiksi joulumarkkinoille."

Mikko Junes, Maallikkoploki 23.10.2015

Arvostelu 2: "Timo Lehtosen kirjoituksia vanhoista kirkoista on julkaistu monissa yhteyksissä, mutta Vaienneet kellot on hänen päätyönsä - voisi sanoa: elämäntyö. Siinä kuvataan tarkasti, millaisia vanhat ortodoksikirkot ovat olleet ja mitä niille ja niiden omaisuudelle ja kelloille on tapahtunut vallan vaihduttua. Me suomalaiset uskottelemme että osaamme kunnioittaa kulttuuriperintöä, mutta kirjasta selviää, että aivan näin ei ole. Monia autonomian ajan kirkkorakennuksia on tuhottu tai muutettu luterilaisiksi."

Ali Kinnunen, Puoli Kaupunkia 3/2016

Arvostelu 3: "Kristus on keskellämme! Kiitos Timo uudesta arvokkaasta teoksestasi sotilaskirkoista. Se sisältää valtavasti uutta tietoa. Samalla se auttaa ymmärtämään kirkkomme kärsimyksiä ja sortoa historian kulussa. Ne 'kellot ovat vaienneet', mutta Kirkko elää tänään vahvempana ja evankeliumi kirkkaampana, kun se ei ole sidoksissa poliittisiin pyrkimyksiin. Siunauksin, + Ambrosius"

Helsingin Metropoliitta Ambrosius, kiitoskortti 17.2.2016

Arvostelu 4: "Todella syvä kumarrus ja kohtelias hatunnosto hienon kirjan tekijälle, tutkija, alidiakoni Timo Lehtoselle, joka kokoamalla ja kirjoittamalla tämän kirjan on tehnyt Suomen ortodoksiselle kirkolle merkittävän kulttuuriteon. Ymmärrettävistä syistä - asian melkoisen laajuuden ja kirjoittajan omien fyysisten vaikeuksien, näkövamman vuoksi - tutkimuksen teko kesti, mutta se samalla myös kannatti, koska lopputulos on upean mahtava kokonaisuus, joka hienolla tavalla selvittää yhtä oman ortodoksisen kirkkomme kummallista historiaa: venäläisten sotilaskirkkojen kohtaloa autonomian ajalla ja hieman sen jälkeenkin."

Hannu Pyykkönen, Ortodoksi.net 22.2.2016

Arvostelu 5: "Kymmenien vuosien ajan Lehtonen on tehnyt tutkimusta arkistoissa ja museoissa, kirjallisuutta on kertynyt itsellekin runsaasti, ja muiden painettujen ja painamattomien lähteiden määrä on laaja. Kuten kirjan takakansi kertoo, Lehtonen on tehnyt varsinaisen tutkimustyön yksin, mutta sokeuduttuaan hänellä on ollut avustaja materiaalin käsittelyssä."

Hellevi Matihalti, Simeon ja Hanna 4.3.2016

Arvostelu 6: "Timo Lehtosen pitkään kestänyt tutkimustyö sai päätöksen, kun joulun edellä 2015 ilmestyi komea 256-sivuinen Vaienneet kellot - autonomian ajan sotilaskirkot 1809-1917 -kirja. Varsinaisen tutkimustyön näkövammainen Lehtonen teki ilman näkevää avustajaa. Haasteina oli pieni näkökenttä, arkistojen hämärät tilat ja materiaalien vaikealukuisuus."

Jera Hänninen, Kajastus 1/2016

Arvostelu 7: "Viime kuukausien hienona uutisena ja esimerkkinä ortodoksien rajoja ylittävästä yhteistyöstä pidän alidiakoni ja tutkija Timo Lehtosen kirjaa 'Vaienneet kellot', jonka aiheena ovat venäläisen kirkkorakentamisen perinne Suomen maalla sekä siihen liittyvät historialliset vaiheet. Suosittelen tätä teosta kaikille suomalaisille ja venäläisille ortodokseille. Onneksi Suomessa on vielä kirkollisia kohteita, joiden historia ei ole kirjoitettu loppuun ja niiden suojelemiseksi on reilusti potentiaalia."

Nikita Sopotsko, Simeon ja Hanna 24.3.2016

Arvostelu 8: "Vuonna 1854 valmistunut Viaporin Pyhän Aleksanteri Nevskin kirkkona tunnettu pyhättö oli Suomen suuriruhtinaskunnan kaunein kirkko ja maamme arkkitehtuurin helmi, kirjoittaa Timo Lehtonen viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Vaienneet kellot. Kirja dokumentoi vuosina 1809-1917 rakennettujen venäläisten sotilaskirkkojen vaiheita. Suomenlinnan kirkon ulkoinen olemus muutettiin täysin vuosina 1919-1928."

Ossi Mansikka, Helsingin Sanomat 26.3.2016

Arvostelu 9: "Lehtonen kirjoittaa kirjassaan, että useat arkkitehtonisesti arvokkaat kirkkorakennukset tuhottiin näkemättä niiden kulttuurihistoriallista tai kulttuurista arvoa."

Ossi Mansikka, Metro 26.3.2016

Arvostelu 10: "Jo vuonna 1953 julkaistiin kirja VAIENNEET TEMPPELIT. Siinä on esitelty kaikki luovutetulle alueelle jääneet kirkot. Venäläiset olivat tuhonneet niitä vielä sotien jälkeen, muuttaneet talleiksi ja varastoiksi, käyttäneet elokuvateattereina. Tätä venäläisten kirkkojen tuhoamista Karjalassa on pidetty barbaarisena, pyhien arvojen loukkaamisena. Mutta suomalaisten vastaavia toimia ei ole juurikaan tuotu esiin. Timo Lehtosen kirja on arvokas lisä maamme lähihistoriaan."

Leo Mirala, LeoMirala 26.3.2016

Arvostelu 11 (venäjäksi): "Ко вниманию интересующихся историей Православия на финляндской земле предлагается новая историческая книга "Умолкнувшие колокола" (фин. "Vaienneet kellot") финского православного исследователя-историка Тимо Лехтонена. Это первое и уникальное в своем роде исследование истории русских православных военных храмов, построенных в Финляндском Княжестве."

VK.com 30.3.2016

Arvostelu 12: "Kirja esittelee laajasti autonomian ajan sotilaskirkkoja, joista ei ole aiemmin kirjoitettu näin yhtenäisesti. Lehtonen on tehnyt vuosia tutkimusta kahlatessaan läpi muun muassa Kansallisarkiston ja Museoviraston venäläisiä sotilasasiakirjoja ja insinöörihallinnon piirustuksia. Hänellä on ollut pääsy myös Venäjän valtion historiallisen arkiston asiakirjoihin."

Antti Honkanen, Vuosaari-lehti 13.4.2016

Arvostelu 13: "Autonomian ajan ortodoksisten sotilaskirkkojen vaiheita on tutkittu vain vähän. Vuoden alussa alidiakoni Timo Lehtonen paikkasi tilannetta ja julkaisi kattavan kirjan aiheesta."

Seppo Simola, Ortodoksiviesti 3/2016

Arvostelu 14: "Pyhitettyjen tilojen pitäminen varastona ei ole hyväksyttävää, koska tilat on aikanaan siunattu kirkolliseen tarkoitukseen, sanoo tutkija, alidiakoni Timo Lehtonen. Hän viittaa Hennalassa sijaitsevaan venäläiseen sotilaskappeliin, joka on nykyisin Lahden kaupungin varastona. Lehtonen on perehtynyt autonomian ajan venäläisiin sotilaskirkkoihin Suomessa. Kirjassaan Vaienneet kellot Lehtonen kertoo Torniosta Ahvenanmaalle sijainneiden venäläisten sotilaskirkkojen karuista kohtaloista Suomen itsenäistymisen jälkeen."

Joel Vainonen, Etelä-Suomen Sanomat 20.5.2016


Viron apostoliset kirkot (2017)

Arvostelu 1: "Kristus on keskellämme! Kiitos Timo kirjasta Viron kirkoista. Se sisältää valtavasti arvokasta tietoa kirkkorakennuksista sekä niiden arkkitehtuurista ja historiasta. Tärkeää että hyödynsit myös isä Augustin muistitietoja ja arkistoja. Valoisaa uutta vuotta! Siunauksin, + Ambrosius"

Emerituspiispa Ambrosius, kiitoskortti 4.1.2018


Arvostelu 2: "Timo Lehtosen yhdessä virolaisen isä Augustin kanssa kokoama ja julkaisema materiaali on jälleen kulttuurihistoriallinen teko, johon kirjan kirjoittanut, tutkija ja ortodoksisen kirkon alidiakoni Timo Lehtonen on jo aikaisemmissa kirjoissaankin miellyttävällä tavalla "syyllistynyt". Häneltä ilmestyi ennen tätä hienoa kirjaa toinen samalla tavalla upeasti ortodoksista kirkollista historiaa luodannut "Vaienneet kellot", kirja Suomen autonomian ajan ortodoksisista sotilaskirkoista."

Hannu Pyykkönen, Ortodoksi.net 17.1.2018

Arvostelu 3: "Viron apostoliset kirkot on sinällään upea kuvateos, ja on huomattavaa, että se on aivan ainoalaatuinen: se on ensimmäinen suomenkielinen teos, jossa esitellään Viron ortodoksiset kirkot niin perusteellisesti, kuin se on mahdollista. Kirjan lopussa on vielä laaja kuvakooste Viron apostolisista kirkoista sekä liitteenä luettelot ortodoksisista hiippakunnista ja esipaimenista. Näin kirja ei ole merkittävä vain kertaalleen luettuna ja katseltuna – sillä on erittäin suuri arvo myös hakuteoksena."

Hellevi Matihalti, Simeon ja Hanna 21.1.2018

Arvostelu 4: "Metropoliit Kornelius sai kätte Teie raamatu Eesi õigeusu kirikutest ja palus Teile edasi anda siirad tänusõnad ja õnnistuse. Isa Augusti rohked fotod annavad hea ülevaate Õigeusu Kiriku ajaloost Eestis."

Metropoliitta Kornelius, kiitoskirje 19.3.2018